Sidste nyt om Nr. Lyndelse Sogns Lokalhistoriske Arkiv
Både Nr. Lyndelse lokalarkiv og Nr. Søby lokalarkiv har til huse på børneinstitutionen Symfonien på Røjlevej. På grund af et forøget børnetal i vort område har begge arkiver nu fået besked fra kommunen på, at Symfonien skal udbygges til flere børn, blandt andet ved at inddrage de to lokalarkivers lokaler. Arkiverne skal være ude af deres lokaler inden 1. april 2025. Arkiverne har heldigvis fået stillet i udsigt, at kommunen vil finde passende permanente lokaler andetsteds til arkiverne, men først fra årsskiftet 2025/2026. Det nye sted er endnu ikke meldt ud officielt. Indtil de nye lokaler er klar til indflytning, skal de to arkiver genhuses midlertidigt fra 1. april og frem til årsskiftet 2025/2026, men hvor og hvordan er uafklaret.
Arkivets åbningstider på Røjlevej 22 (Børnehuset Symfonien) i Nr. Søby
Det lokalhistoriske arkiv for Nr. Lyndelse Sogn vil i de kommende par måneder have åbent for besøgene 1. og 3. tirsdag i måneden kl. 13-16. På grund af arkivets flytning senest 1. april vil arkivet holde lukket i marts 2025. Se ovenfor.
Henvendelser i øvrigt kan ske til arkivleder Jens Benoni Willumsen, tlf. 30 54 90 97 eller ved at skrive til arkivlederens e-mail: .
Lokalarkivet for Nørre Søby Sogn har samme indgang som Nr. Lyndelse Sogns Lokalarkiv, nemlig fra sydsiden af Symfoniens bygninger. Man skal for at komme hertil rundt om bygningerne og igennem et par låger. Nørre Søby lokalarkiv har åbent for publikum 2. og 4. mandag i måneden kl. 14-17, men først efter nytår 2025.
Nr. Lyndelse Sogns Lokalhistoriske Forenings kommende generalforsamling finder sted mandag 27. januar 2025 kl. 19.30.
Generalforsamlingen afholdes i aktivitetshuset Skullerodsholms gamle stuehus.
Aftenen indledes med et foredrag af Jesper Hansen fra Svendborg Museum med titlen:
Store tanker på Sydfyn – På tværs af jernalder, vikingetid og nutid
Gudme og Lundeborg er ikoniske steder i dansk arkæologi og historie, og dette er ikke uden grund! Gudme/Lundeborg er særligt kendte for utallige guld- og sølvfund, store haller, samtidens største landsbysamfund og intensiv handel. Gudme/Lundeborg udviklede sig imidlertid ikke isoleret, men var del af en langt mere omfattende samfundsomvæltning. I dette foredrag skal vi høre nærmer om danerne, magten og samfundet på den tid kongeriget Danmark etableredes. Hvordan skabtes kongernes Danmark, og hvordan undersøger vi dette ud fra arkæologiske kilder?
Magtkoncentrationen i Kongernes Gudme varede imidlertid ikke ved, men må være flyttet andre steder hen. I foredraget tager vi et smut til Havsmarken på Ærø, hvor vikingetidens handelsmænd havde virkelig travlt ligesom ved Lundeborg århundreder tidligere. Men var Havsmarken – ligesom Lundeborg – tilknyttet et stormandssæde, eller var det noget ganske andet?
Afslutningsvis gives en kort præsentation af de tanker, der pt. er for at formidle historien fra Kongerne i Gudme til A.P. Møller på et kommende museum i Svendborg.
Efter kaffen afholdes generalforsamlingen ifølge foreningens vedtægter.
Næste nummer (nr. 96) af Lokalhistorisk Nyt udkommer sidst i december 2024 eller først i januar 2025.